Geschiedenis vanaf het begin

Hooghuisstraat 60er jaren

Begin van de fysieke winkel 

woninginrichting sinds 1854

Met die woninginrichting is het ooit begonnen generaties geleden 

noodwinkels hooghuisstraat

Na de oorlog kwamen hier tijdelijke winkels

oud advertentie materiaal

Klanten kaartje 1948

vroeger aanbod van woninginrichting 

krantknipsel 1951

opening van de fysieke winkel in bedden, tapijten, gordijnen en meer

100 jaar bestaan in 1954

krantknipsel over 100 jaar inrichten

Onze collectie in die jaren

We gaan terug tot het jaar 1854 toen werd opgericht de Firma  v.d. Heijden. Deze voorouders starten in dat jaar een woninginrichting met verkoop, vervaardigen en reparatie van allerlei meubelen, vloerbedekking en gordijnen. Over deze periode is helaas niets verder bekend.
Sinds die tijd is de onderneming diversen keren verhuisd.  Begin 1900 was deze gevestigd aan het Stratumseind op een eiland tussen de dommel en de stadsgracht (deze laatste is later gedempt). Hier werd toen de eerste winkel geopend door A. van der Heijden.
Echter tijdens de crisisjaren '30 moest de winkel weer worden gesloten wegens de slechte economie van die tijd. Men ging echter door met de onderneming maar niet meer in een winkel maar op een werkplaats alwaar men meubelen en gordijnen op maat maakte en met de handkar en bakfiets bij de klant afleveren.

In de jaren tot 1950 was deze onderneming echter al uitgegroeid tot een bekende woninginrichting in Eindhoven en omgeving. Na de oorlog werd de zaak verplaatst naar de Broekseweg in Woensel (deelgemeente van Eindhoven) en ook nog kort aan de Lijmbeekstraat. Het ging toen nog steeds vooral om opdrachten die aan huis werden gegeven. Men ging met staalboeken en voorbeelden naar de klanten toe waar dan ter plaatse werd bekeken wat een goede kleur en of model nodig was voor gordijnen, karpetten en ander vloerbedekking en of wandbehang. Deze werden dan in het atelier uitgewerkt en materiaal bij diversen groothandels besteld, waarna de bestelling als deze klaar was bij de klant werd thuisbezorgd en meteen werd opgehangen en gelegd voor tapijt en linoleum.

Mijn vader links - zijn broer Leo - en werknemer bij de stoffeerderij

Assortiment tapijten

stoffeerderij voor de oorlog 40-44

Vervolg en transitie naar De Chinese Winkel

Dit was een erg omslachtige manier van werken daarom werd in 1950 door J.v.d. Heijden een pand betrokken aan de Hooghuisstraat  waar toen noodgebouwen waren verrezen. Deze noodgebouwen waren noodzakelijk na de diversen bombardementen in het centrum van Eindhoven en Woensel, waarbij veel panden waren verwoest.
In dit pand werd een winkel geopend met een showroom waar de klant zelf kon uitzoeken op het gebied van bedden en ledikanten, vele soorten vloerbedekking, gordijnen en verder alles wat met het inrichten van een woning bij kwam kijken.

Begon men eerst klein op no 49 al spoedig werden de nevenstaande panden bij het geheel getrokken wat meer ruimte opleverde voor het tentoonstellen van goederen.


En dit is tevens het begin geweest van de omslag naar een ander artikel. Want toen besloot J.v.d. Heijden in 1964 een heropening te organiseren met als decoratie een noviteit. En wel artikelen uit China en verre Oosten. In de vorm van vazen en beelden puur als aankleding van de winkel. Echter toen de klanten steeds vaker vroegen of deze artikelen ook verkocht zouden kunnen worden is J.v.d. Heijden de artikelen gaan prijzen, en deze artikelen zouden inderdaad steeds vaker verkocht gaan worden.

Daarna is de omslag binnen een paar jaar snel gegaan, de bedden, ledikanten en gordijnen gingen de ene deur uit en in de andere kwamen Beelden, porselein en zoveel meer artikelen binnen.
De naam is ook in die tijd ontstaan en wel door de klanten zelf die zeiden “kom we gaan even naar De Chinese Winkel”. Deze naam is toen een begrip voor de mensen geworden die een leuk cadeautje of iets nuttigs als apart porselein, of toch iets decoratief als een tinnen bord of koperen bloempot zoeken.

Deze noodgebouwen bleven langer staan dan de gemeente had voorzien maar uiteindelijk zouden die toch het veld moeten ruimen. In 1969 werd De Chinese Winkel daarom gedwongen snel te verhuizen omdat de winkels en bedrijven aan de Hooghuisstraat nu snel zouden worden afgebroken. Dat dit vlug moest gebeuren had natuurlijk het nadeel dat we een nieuwe locatie niet voor het uitzoeken hadden, maar zijn daar uiteindelijke toch in geslaagd. Noodgedwongen werd het een gebouw schuin aan de overzijde op de Keizersgracht 26.

3 generaties vd Heijden bij het sluiten van de winkel op de hooghuisstraat 1969

Etalage op de Keizersgracht in Eindhoven

Doorkijkje via de porseleinwand op deze locatie

 verhuizing naar Keizersgracht

Het pand op de Keizersgracht was een stuk groter dan de locatie op de Hooghuisstraat en bleek dat we daar wel verder konden uitbreiden. We hadden de beschikking over 4 etages en een Het kleine kelder. De begane grond en 1e etage zou als winkel dienst doen de rest als magazijn en kantoor. Dit hield wel in veel trappen lopen en sjouwen van goederen door het hele gebouw niet altijd even plezierig.

Op de begane grond werden o.a. artikelen uit diversen culturen zoals Azië en Afrika verkocht waaronder India kleding, porselein waarbij het indertijd populaire Blue Danube servies uit Japan.  En natuurlijk allerlei kleine cadeautjes voor jong en oud in alle prijsklassen. Ook de verkoop van henna haarverf en wierook nam toen al gestaag toe.
Het tafelgoed, nog uit de woninginrichting tijd, was toen nog populair dit tafelgoed zou op latere locatie geheel uit het assortiment verdwijnen.

Op de 1e etage vond toen de verkoop van manden en mandjes, vlechtwerk en rieten meubels plaats samen met een groeiende collectie sieraden en mineralen.
Het koper en tin, wat in de Hooghuisstraat periode nog populair was, zou hier half zeventiger jaren uit de collectie gaan.
Op deze locatie start in december 1969 ook de verkoop van origineel Chinees en Japans vuurwerk.
Een breed assortiment is altijd de sterke kant geweest van De Chinese Winkel, artikelen voor alle leeftijden en in elke prijsklasse van tien cent tot honderden (toen nog) guldens.

Echter de Keizersgracht als doorgaande weg werd steeds drukker en rumoeriger door autoverkeer, de voordeur kon nauwelijks open blijven. Daarbij opgeteld de inefficiënte indeling over 4 etages heeft ons doen besluiten om te zien naar een nieuwe locatie. Die werd in 1982 gevonden op de markt van Eindhoven, een winkel met jeans kleding (Western Store) op een bekende en centrum gerichte locatie Markt 5

koper en tin verkocht toen nog goed maar zou binnenkort uit de collectie gaan

Welkom